UdskrivEmail

Sjove, men farlige jagtdage

Her sidst i oktober og i hele november har vi de bedste jagtdage på især fasaner. Fasanerne er nu blevet store og flyvestærke, og der er vel ikke nogen bedre følelse end at ramme den høje fasan i flugten.

Det skulle da lige være at skyde over ens egen hund, eller kunne ranke ryggen på bedste vis, når det er ens hund, der bringer fugl for anden mands bøsse.

Med en jagthund, der i jagtsæsonen lige har passereret det første 1 1/2 år, står man helt klar i et dilemma. Godt nok er der efterhånden lagt en bund af grunddressur og måske er hunden også godt på vej med apporteringstræningen. Hvorfor så ikke stolt vise hunden frem for jagtselskabet på dagens drivjagt i skov og remise ?

Jeg skal blankt erkende, at ens hunds første rigtige situationer på jagt er de sjoveste og mest mindeværdige. Det være sig den første stand, apportering af fasan eller due e.t.c.. Men, jeg skal fortsat anbefale, at man er påpasselig med at bruge helt unge hunde i tæt skov og i store remiser med mange fasaner. Slip den unge hund under overskulige forhold, så du reelt har en mulighed for at støtte den, når haren springer foran næsen på den, fasanen står af og hunden begynder at prelle, eller den tager den dødsskudte fasan i såten, for bagefter at smide den, når det næste skud gjalder. Eller hvad den nu kan finde på af ulykker.

Den bedste jagthund er nu den, som i sidste ende er dresseret til at gå på jagt for dig - og ikke sig selv.

Jeg selv er kommet lidt galt afsted med Afrika-kuldets hanhunde-duks - Faru. Han har været med på jagt fra den 1. oktober. Faktisk før, da deltagelse i markprøver og - træning jo også er jagt. Og, det er netop på marken, jeg har forsøgt at lære ham et godt jagtligt søg i god kontakt med sin fører. Det er faktisk lykkedes, selv om hareture, løb efter råvildt og prelning af især fasaner har været et problem. Det begyndte der så at komme styr på sidst i september.

Faru måtte kun slippes på åben felt, når jagten startede. Intet kunne få mig til at gøre andet. Men, så var der lige den lille remise. Nå ja, det går nok. Faru løber om bag ved en busk, og det næste jeg hører og ser, er Faru forsvinde galpende efter 2 stk. råvildt. På næste jagt blev der så prellet fasaner i bedste stil. Én havde set ham samle en kok op, men den blev nu aldrig afleveret til mig, så ........

Inden hele årets træning blev ødelagt måtte jeg hanke op mig selv. Ingen dumme slip, og sørme om ikke jeg i overskueligt terræn fik kaldt ham fra både harer og råvildt og stoppet ham ved prelning af fasan og agerhøns.

Til gengæld blev min jægeretik presset til det yderste, da en hare på åbent felt blev ramt i bagløbene. Den var helt tydeligt anskudt, selv om den løb i høj fart. Efter ultrakort betænkningstid besluttede jeg, at det måtte briste eller bære.

Faru slippes med ordren "Apport", og så går den vilde jagt. Haren har et forspring på 150 meter, men Faru skyder en ekstrem høj fart over vintersæden og indhenter hurtigt haren. Haren laver en cirkelbevægelse, men Faru er ikke sådan at narre - har uden for sæsonen fanget to skadede harer før. Faru får fat i nakken, der lyder et lille skrig og haren er død. Stolt bringes den hjem til far.

Jagtselskabet løfter hatten i respekt for det flotte arbejde. Jeg selv er betænkelig. Hvad sker der ved næste møde med en hare ? Det blev hurtigt efterprøvet. I næste såt blev Faru sluppet i en stor blomstrende rapsmark. staretr med at brillere med stand for fasan og en single agerhøne, som begge respekteres. Dernæst vender han lige rundt, og en hare springer ret foran næsen på ham. Heldigvis var jeg tæt på, og ordet "Dæk" rungede ud over hele jagten og de nærmeste kirkesogne. Faru kigger stille og roligt op fra sit liggende leje, ligesom om han tænker :"Hvad er problemet - jeg er jo lige her !"

Faru har efterhånden charmeret jagtselskabet m.fl. med flotte apporteringer, og mon ikke han til næste år kan blive sluppet uden alt for store bindinger. Rygtet siger, at i næste nummer af Jæger er der et billede af Faru, der apporterer en fasanhøne. Efter aftale med fotografen, vil det først komme på hjemmesiden, når billedet har været bragt der.

I ønskes alle en fortsat god jagtsæson

joomla template