UdskrivEmail

At vælge den rigtige hvalp

Når man kigger på et kuld hvalpe, og skal vælge én af dem, kan man blive meget usikker på, hvilken hvalp man

skal vælge – og det uanset om man er første-gangs hundeejer eller man har haft flere hunde.

Nogle af vores hvalpekøbere har haft særlige ønsker om fx rød næse, hvid/orange frem for sort/hvid, rene farver i pelsen, afstamning, forældre-dyrenes jagtlige egenskaber og selvfølgelig køn. Andre har spurgt til hvalpenes sind, og har bedt os om hjælp til, at vælge den der passer bedst ind i deres familie. En enkelt har sågar spurgt efter en hvalp, der ikke var skudræd.

Vi har også oplevet enkelte potentielle hvalpekøbere springe fra, når vi fortalte dem, at de var sidst på listen, måske i den tro, at det så var den ”dårligste” hvalp der var tilbage?

Hvad er det så man skal kigge efter?

Hvilken én skal man vælge?!Når man har fundet den opdrætter som man gerne vil købe hvalpe hos, er det først og fremmest en rigtig god ide, at besøge opdrætter og hvalpe flere gange, så man kan danne sig et indtryk af, hvordan hvalpene udvikler sig. Dernæst skal man tage sig god tid, når man endelig får lov til at vælge sin nye hvalp.

Vi siger gerne til vores hvalpekøbere, at de skal starte med at vælge de hvalpe fra, der ikke rigtig siger dem noget. Så er der gerne 2 – 3 stykker tilbage. Dem kan vi tage fra, så det kun er dem vi kigger på. Men hvilken én skal man så vælge? Er det den, der søger kontakt? Eller den der ivrigt undersøger sine omgivelser? Eller måske den lidt forsigtige, der finder tryghed ved at sætte sig mellem ens fødder?

Man kan udsætte hvalpene for diverse tests, som fx at lægge dem på ryggen, udsætte dem for en pludselig høj lyd osv., men sådanne tests kan blot give et lille fingerpeg om, hvordan hvalpen vil udvikle sig.

Opdrætteren kan ikke fortælle hvilken hvalp, der vil være den rigtige, men opdrætteren kan trække på sin erfaring og kendskab til hvalpene og gøre opmærksom på hvalpenes forskellige egenskaber.

Vores erfaring er, både når vi selv har skullet vælge hvalp, og når vi står med en hvalpekøber, at man som hvalpekøber er nødt til, at stole på sin egen mavefornemmelse, og vælge den hvalp man synes er mest tiltalende, uden at vi kan præcisere ud fra hvilke kriterier. Mon ikke man som hvalpekøber ubevidst vælger den hvalp, som passer bedst til ens eget temperament!?

Er den sidste hvalp i kuldet, den der ikke er blevet valgt af de øvrige hvalpekøbere, så den dårligste? Nej, det er den ikke! De mennesker der skal vælge en ny hvalp er alle forskellige og tiltrækkes af forskellige kvaliteter. Er man i tvivl, er et godt fingerpeg om hvalpene i kuldet er nogenlunde ens i størrelse, aktive og kontaktsøgende. Er de det, så er det en tilfældighed, at det er lige er dén hvalp der er tilbage. (Som en lille sløjfe på artiklen her, skal det nævnes at Gribskovens Faru var den sidste hvalp tilbage i sit kuld, Afrika-kuldet – og han er bestemt ikke den ”dårligste”!)

Lene

joomla template